Wednesday, December 17, 2014

5 petua : Hilangkan Lingkaran Hitam bawah Mata

Assalamualaikum & salam 1 Malaysia,

 
Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan terjadinya lingkaran hitam bawah mata. Ianya terjadi mungkin disebabkan oleh keletihan, pertambahan usia atau tidak cukup tidur.Antara bahan-bahan yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah lingkaran hitam bawah mata adalah seperti berikut:

1. Hilangkan lingkaran hitam bawah dengan mata teh
Ambil uncang teh yang telah digunakan dan simpan di dalam peti sejuk selama 10 minit. Letakkan uncang itu di atas kawasan mata dan biarkan selama 15 minit. 

2. Hilangkan lingkaran hitam bawah mata dengan timun/ kentang
Potong nipis sebiji timun dan lekapkan hirisan timun itu di mata anda. Biarkan selama 15 minit dan bilas dengan air. Boleh juga gunakan kentang dan caranya sama seperti timun. 

3. Hilangkan lingkaran hitam bawah mata dengan daun pudina
Lenyekkan beberapa helai daun pudina segar dan letakkan di bawah mata. Biarkan selama 10 minit dan boleh dibilas sdengan air.

4. Hilangkan lingkaran hitam bawah mata dengan madu
Ambil sebiji kuning telur dan campurkan dengan sedikit madu dan perahan lemon. Sapukan pada sekeliling mata dan biarkan selama 30 minit. Bilas dengan air. Boleh dilakukan sebelum tidur. 


***Banyak kegunaan bahan dapur ni selain bahan untuk memasak kan...:)Sesekali kita memanjakan diri dengan melakukan perawatan dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi yang tersedia di dapur. 
 
Jom... kita amalkan petua di atas untuk mata.
Jika anda mahukan supplemen untuk kesihatan mata,

 Hubungi saya ;
 

No comments: