Thursday, April 17, 2014

TEKANAN DARAH RENDAH (HIPOTENSI)


ADALAH KEADAAN TEKANAN DARAH YANG LEBIH RENDAH DARI TEKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH TUBUH, SEHINGGA SETIAP ORGAN DARI BADAN TIDAK MENDAPAT ALIRAN DARAH YANG CUKUP DAN MENYEBABKAN TIMBULNYA GEJALA HIPOTENSI. TEKANAN DARAH SESEORANG ADALAH BERBEZA. INI KERANA IA MEMBABITKAN KAWALAN UTAMA OTAK, JANTUNG, BUAH PINGGANG DAN RANSANGAN DI DALAM SALUR DARAH.
Faktor yang mempengaruhi tekanan darah :
Dalam menentukan seseorang itu menghidap tekanan darah, terdapat beberapa faktor yang boleh membantu iaitu usia, aktiviti seharian, perasaan, ubatan, pendarahan daninfeksi
Kebiasaannya orang yang selalu dikaitkan dengan penyakit tekanan darah rendah adalah dari golongan atlet dan pengamal diet. Mereka jarang terdedah kepada beberapa jenis penyakit seperti stroke, penyakit jantung, penyakit pada mata, pengerasan dan penyempitan pada pembuluh darah.

Gejala Tekanan Darah Rendah :
Bagi penghidap tekanan darah rendah, mereka tidak akan menunjukkan tanda mereka mempunyai penyakit tekanan darah rendah.
Mereka akan menunjukkan gejala atau tanda-tanda awal seperti cepat lelah, pening kepala ketika posisi badan berubah, sukar untuk berkonsentrasi, mata berkunang-kunang, mual, kulit berasa dingin, pucat dan lembap, pernafasan cepat dan pendek, defresi dan cepat haus.
Sekiranya seseorang itu hendak hamil, mereka digalakkan untuk membuat pemeriksaan terlebih dahulu sebelum hamil. Ini kerana ia adalah untuk mengelakkan berlaku komplikasi pada bayi itu nanti.

Penyebab Tekanan Darah Rendah:
Tekanan darah ditentukan oleh dua pekara, iaitu jumlah darah yang dipompakan oleh jantung dan tahanan (resistensi) pembuluh darah yang kecil-kecil pada tubuh.
Terdapat beberapa penyebab yang boleh tekanan darah rendah terjadi iaitu
  • ·       kekurangan volum darah ; cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal,
  • ·        dehidrasi – dehidrasi yang mengurangkan kandungan cecair dalam badan ; kes muntah yang teruk dan cirit-birit, masalah
  • ·       jantung ; deyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah.Credit : Dr.Rozmey

No comments: