Saturday, March 19, 2016

Delima pilihan jaga kesihatan - Coretan dari Utusan




Assalamualaikum & salam 1 Malaysia,


Jom... kita baca pasal : DELIMA

Oleh Hidayatul Akmal Ahmad 
Punica granatum atau lebih dikenali sebagai buah delima menjadi
pilihan ramai masa kini untuk menjaga kesihatan. Ia juga dikenali 
sebagai pomegranate, rumman, rumien atau rimmon.
Buah delima memang terkenal dengan khasiat kerana mengandungi
antioksidan yang tinggi malah kajian menunjukkan kandungan 
antioksidan dalam buah itu dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding
anggur merah.
Malah kualiti antioksidan delima juga dikatakan lebih baik daripada
beri biru, kranberi dan oren kerana polifenol di dalamnya lebih tinggi.
Ketika ini ramai pengusaha produk kecantikan mahupun makanan 
berlumba menggunakan buah delima dalam produk mereka 
disebabkan khasiatnya.
Bagi pencinta aiskrim, anda boleh mendapatkan khasiat
buah delima melalui Magnum Pink Pomegranate yang dihasilkan 
daripada seratus peratus buah delima asli serta coklat Belgium.
Menurut Chef Isadorai Chai, umum mengetahui buah delima
menjadi pilihan ramai masa kini untuk menjaga kesihatan. Ia kaya 
dengan sodium dan mengandungi unsur nutrien seperti riboflavin, 
tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Kajian dijalankan 
juga menunjukkan buah delima mengandungi zat protein dan lemak
dalam kuantiti sedikit.
“Selain bagus untuk kesihatan, buah delima juga tidak mempunyai
kandungan gula yang tinggi malah lebih baik berbanding buah oren.
“Selain itu coklat pahit (dark chocolate) juga kaya dengan kandungan
mineral penting antaranya, kalium, kalsium, magnesium, zat besi dan 
tembaga selain mineral coklat juga mengandungi vitamin C yang 
sangat baik untuk memperkuat sistem imun,”katanya ketika ditemui
pada pelancaran Magnum Teases Upcoming Ice Cream Launch 
Through A Molecular Gastronomic di ibu negara, baru-baru ini.
Jelasnya lagi, pesakit kecing manis juga boleh makan buah delima
tetapi dalam kuantiti yang sederhana kerana setiap buah mempunyai
rasa manis sendiri.
“Saya percaya setiap makanan yang diambil dalam kuantiti yang
sederhana tidak akan mendatangkan kesan mudarat. Semuanya 
terpulang kepada individu itu sendiri,”katanya.
Delima berasal dari Iran dan juga didapati di India, Afghanistan
dan Syria.
Daun delima mempunyai permukaan yang berkilat dan berbentuk
oblong berukuran antara tiga hingga tujuh sentimeter (sm) panjang 
dan 1.3sm lebar.
Bunga delima berwarna merah terang, ada yang mempunyai
bunga oren terang terutama bagi spesies delima katik atau kerdil
(dwarf pomergranate) atau nama saintifiknya punica granatum nana.
INFO MANFAAT DELIMA :

* Dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Penelitian dijalankan 
American Journal of Clinical Nutrition, mendapati antioksidan dalam delima 
dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. 
Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

* Dapat mencegah dan mengubati barah. Buah delima memiliki khasiat
mencegah dan mengubati pelbagai jenis barah. Jus delima dapat menghancurkan 
sel barah payudara dan mengaktifkan sel sihat.  Ini kerana ekstrak biji delima 
kaya dengan polifenol yang berupaya memulihkan leukemia.

* Ia merencatkan barah paru-paru dan prostat. Dalam penelitian terhadap 
50 lelaki yang minum 205 gram jus delima setiap hari didapati melambatkan 
ukuran perkembanganbarah prostat.

* Buah delima dikatakan mencegah dan melambatkan penyakit Alzheimer. 
Kajian dijalankan ke atas tikus yang diberi minum jus delima menunjukkan 
sel aktif meningkat.

* Kandungan gula dalam delima bertindak sebagai ‘penggosok’ untuk
 menyingkirkan sel kulit mati. Hasilnya kulit segar dan muda.

* Kulit buah delima boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. 
Kulitnya yang dijemur dikisar dan digunakan bersama sedikit air perahan limau nipis.

* Dapat menghilangkan kejang kaki yang biasa dihadapi wanita hamil.

* Bagi ibu mengandung, delima baik diambil kerana kandungan asid folik tinggi 
mencegah kecacatan tiub saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumsum tulang 
belakang dan langit bibir sumbing pada bayi.

* Ketika membeli delima, pilih buah yang berat dan kulitnya bersih tanpa cela serta
tidak merekah.

* Boleh dibeli banyak kerana ia tahan enam bulan dalam peti sejuk.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 24 January 2016 @ 5:00 AM





No comments: